Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie házené do roku 2010

21. 2. 2022

Historie házené T.J.Sokol Dřevohostice do r.2010

         

            Házená jaké kolektivní hra vznikla koncem 19. a začátkem 20. Století.Nejdříve začali hrát házenou v Dánsku,potom v Čechách. Čechy jsou v pořadí druhým místem, kde vznikla házená. Bylo to v roce 1905 v Praze a česká házená se podstatně lišila od házené dánské. U zrodu stáli 3 učitelé a konečnou úpravu pravidel házené provedl učitel tělocviku Antonín Krištof.První zápas podle těchto pravidel se hrál v Praze v r. 1908.          

            Házená zvaná česká byla založena v Dřevohosticích v r.1929. Po vzájemné dohodě mezi cvičícími členy Sokola byla sestavena dvě družstva pro trénink a přátelské zápasy. Až v roce 1930 se již začalo hrát v přeboru župy Kratochvílovy. Z prvních dob české házené jsou známá jména zakládajících členů : Nesvadba Inocenc st.,- tehdejší náčelník Sokola,Veselý L.,Dřímal Jos.,Zlámal F.,Juránek Ad.,Skála F.,Novák F.,Kopečný St.,Kubálek V.a další.

            Začátky byly dosti těžké, když soupeři byly dosti vyspělá družstva jako Sokol Brodek, Rokytnice, Kokory a další. V počátcích byly velké brankové rozdíly,ale to neznamenalo zahodit flintu do žita, ale bojovat. Po krátké době se házená zkonsolidovala a pomalu a jistě se dostala na vyšší úroveň.Přibývalo hráčů i činovníků.

            Rád bych zde vzpomenul některá jména z období let 1930 – 1939.

Skála Oldřich, Dřímal Josef, Srovnal František, Beran Mir., Bakala Method, Šváb Josef, Nesvadba František, Nesvadba Inocenc, Mikulenka Vladimír, Pavlík Milan Skála František, Fuksa Karel.

            Házená si v té době již zapustila své pevné kořeny a získala si i desítky diváků, kteří dovedli družstvo povzbudit.

V době okupace byl Sokol zrušen a oddíl pokračoval v činnosti pod názvem Atletický klub Dřevohostice. Ustavující valná hromada Atletického klubu Dřevohostice se konala 1.8.1942 v hostinci Na špici.V letech 1940 – 1945 družstvo Sokola Dřevohostice bojovalo mezi špičkami v soutěži o mistra Protektorátu Čech a Moravy v české házené,kde hlavní a rovnocenné boje svádělo se silným družstvem Holešova.Těsně před 2.světovou válkou bylo v činnosti družstvo mužů,žen,dorostenců a dorostenek.Z družstva žen .které se přičinilo o naší házenou je nutno vzpomenout např.paní Logajová-Polešáková,Stoklásková-Matýsková,Spáčilová-Janovská,Zmeškalová-Nesvadbová,Študentová-Veselá,Dočkalíková-Pešáková,Krutilová-Spáčilová,Nováková-Kociánová.

            Po osvobození v roce 1945měla naše házená sestupnou tendenci, která byla zaviněná neshodami uvnitř jednoty a částečným odchodem některých hráčů vykonávat vojenskou presenční službu. V roce 1946 byla 2 družstva mužů a dorost vyhrál okrskové mistrovství a skončil druhý na mistrovství meziokrskovém.

            Sestava družstva mužů v letech 1940 – 1947 byla :Hefka Bohumil,Nesvadba Fr.,Fegut Zdeněk,Glatzner Rostislav,Janovský Miloš,Pavlík Milan,Čech Ludvík,Matějíček Jaroslav,Glatzner Josef.

 

1.jpg

Brzy se v Dřevohosticích začali zajímat o mezinárodní házenou. Počátky této hry se datují od podzimu 1949.S návrhem na přechod od české házené na mezinárodní přišel Josef Glatzner se skupinou dalších hráčů.kteří v létech 1947 – 1948 vykonávali základní vojenskou presenční službu v tehdejším vojenském oddíle ATK Praha,či v jiných posádkách.Tam mezinárodní házenou poznali a hráli.Hráčský kolektiv,jehož jádro se příchodem hráčů z  vojny upevnilo,tento přechod odsouhlasil a tak družstvo Sokola Dřevohostice bylo zařazeno do celostátního mistrovství mezinárodní  házené.

            Sestava družstva v roce 1950 byla následující : Glatzner Josef,Matějíček Jar.,Janda Josef,Spáčil Oldřich,Kotek Vlastimil.,Stojan Vladimír.,Valla Josef,Burda Vladimír,Čech Ludvík,Pešák Milan.,Mikulenka Vl.,Majíček František,Glatzner Rostislav.

 

 

2.jpg

První přátelské utkání v mezinárodní házené bylo sehráno v Dřevohosticích 12.3.1950 proti ATK Praha s výsledkem 27 : 8 pro vojáky.

            Přes vysokou porážku se házená zalíbila a hned se hledali soupeři. Počátkem dubna zajelo družstvo do Klimkovic, kde se utkali s místním Sokolem,který zase začal s mezinárodní házenou na Ostravsku.Muži vyhráli 14 : 10 a dorost hrál nerozhodně 10 : 10.

Činnost byla velmi živá a úspěšná. V první roce bylo sehráno 26 utkání z toho 22 mistrovských.

V celostátním mistrovství v roce 1950 z 12 oddílů skončil Sokol Dřevohostice na 6 místě. V roce 1951 se hrála házená dokonce i v hale a to ve skladišti místního Cukrovaru. Družstvo mužů se zúčastnilo turnaje v Gottwaldově,kde dosáhlo vynikajícího úspěchu,když se umístilo na 2.místě za ATK Praha,když prohrálo jen s vítězem turnaje.Zároveň se stalo přeborníkem okresu v házené o 11 hráčích.

Na podzim v roce 1952 a v r.1953 se následkem zakázání soutěže v mezinárodní házené se v Dřevohosticích hraje česká házená v krajské soutěži se střídavými úspěchy.V roce 1953 se ale znovu ustavují dvě sekce a to pro českou a mezinárodní házenou.

V sedmičkách pak muži bojují o zařazení do ligových soutěží, které jsou jednokolové. Mistrovský titul získává UDA Praha,za který hrál náš oddílový odchovanec zasloužilý mistr sportu pan Spáčil Oldřich, kterého mezi námi taktéž vítám. Družstvo mužů S.Dřevohostice se umístilo na 6.místě a bylo zařazeno do celostátní soutěže do Moravské skupiny.Na konci roku 1953 měl oddíl házené družstvo mužů,žen,dorostenců a žáků.

V roce 1956  hráli družstva pod hlavičkou Slavoj Dřevohostice a to už bez družstva žen. V roce 1957 se hraje  2.liga a to až do roku 1959,kdy družstvo sestoupilo do krajského přeboru.Po roce však postupuje opět do II.ligy.Zároveň se družstvo stalo přeborníkem kraje Gottwaldov.

Družstvo mužů hrálo v sestavě : Fr.Ondruška, Študent Pavel,Veselý J, Hostaša,,Talaš,Slezák,Skopal,Ondruška M.,Novák F.,Mucha,Možný Al.,Možný M.,Kučerka Čech ,Březina F.,Březina St.,Bakala Petr.

V ročníku 1958 – 1959,kdy naše družstvo poprvé sestoupilo z 2. Ligy do krajského přeboru,složil František Dostál bojovou píseň,která se stala pro Dřevohostické házenkáře hymnou.

Od roku 1959 se začal hrát tradiční turnaj mužů  Memoriál Vl..Mikulenky.Bylo založeno II.družstvo mužů,které hrálo okresní přebor.V soutěži bylo taktéž družstvo dorostenců.

V roce 1962 bylo sehráno přátelské utkání mezi Duklou Praha a Sokolem Dřevohostice s výsledkem 11 :12 ve prospěch Dukly Praha. Návštěva Dukly Praha byla vždy významnou událostí pro celé městečko. Tehdejší sestava Dukly Praha byla:Vícha,Jandl,Trojan,Kondrát,SpáčilOl.,Havlík,Duda,Sviták,Rada,Skopal B.,Kudlák.Jsem rád,že můžu některé aktéry přivítat i dnes mezi námi a doufám,že se mezi námi budou cítit opět dobře jako tehdy před léty.První družstvo hraje II.ligu a druhé družstvo mužů krajský přebor II.tř.

V roce 1963 družstvo mužů sestupuje do Krajského přeboru. Hraje stále druhé družstvo mužů,dorostenci a žáci. Bylo založeno i družstvo žaček za které hráli : Veselá Jiř.,Veselá Yd.,Sachsová,Ďurďáková,Mikulenková,Kociánová,Nesvadbová,Pospišilíková Lib.,Mlčáková,Pospišilíková M.,Kubálková.Z těchto někdejších žaček se nejvíce proslavila Mirka  Nesvadbová,která hrála později za ligový Gottwaldov.Taktéž některé z těchto bývalých žaček vítám mezi námi.Od roku 1964 se začal hrát dorostenecký turnaj Memoriál Miloše Možného.

Úspěchy jsme slavili i v žákovských kategoriích, kdy družstvo žáků v roce 1966 vyhrálo Okresní přebor a v v boji o titul krajského přeborníka se umístilo na 4.místě.Dorostenci hráli krajský přebor .Od roku 1968 do 1975 byla házená nejvíce rozšířená  a každý čtvrtý občan Dřevohostic hrál,nebo hraje házenou.Jen žáků bylo tehdy přes padesát.Na Novinářském kalamáři hrálo 6 družstev z místní školy.

V roce 1967 se hrála oblastní soutěž z finančních důvodů a po reorganizaci v roce 1968 soutěž divizní.Od roku 1970 se hraje Oblastní soutěž mužů,dorostu a žáků.Na začátku 70 – tých let ukončilo svoji činnost druhé družstvo mužů.

Za dorost nastupují hráči Možný J.,Polešák, Fegut Jiří, Osecký R., Čech Jan.,Kocián L.,Ondruška V.,Skýpala S.,Fuksa Z.,Janovský M.,Březina P.

Za žáky Jakubál K.,Bičan L.,Hradil F.,Srovnalík J.,Pešák L.,Novák St.,Pokorný P.,Krčmář P.Drápal R.,Kopečný,Čížek,Střelec,Michalík,Pešák R.,Zemánek L.

Výbor oddílu házené měl 13 členů,kteří se starali o chod všech oddílů. Předsedou byl Glatzner Josef,jednatel Skopal Bohumír,pokladník Zmeškal Hubert,kronikář Kubálek Viktor,místopředseda Čech Oldřich.,trenéři a vedoucí Čech L.,Pešák M.,ved.Otáhal F.,Ved.mládeže Možný A.,trenér dorostu Janovský M.,,trenéři žáků Mikeška St.Mucha A.,hospodář Mucha F.,kulturně propag. Horsák St.,člen výboru Dostál František. Z tohoto výčtu je vidět,že o chod oddílů se staralo spousta lidí a funkce byli přesně rozděleny. Hráči se věnovali pouze hraní.

Funkce v oddíle se později stále měnili. Z dřívějších funkcionářů zůstali věrni jen Zmeškal Ladislav , Janovský Miloš a Fuksa Zdeněk.Ve funkci předsedy se vystřídali Janovský M.,Možný a.,Veselý J.Jedině funkce jednatele zůstává Pešákovi Lubomírovi.Naši členové byli zastoupeni i ve vyšších orgánech.Jako členové krajské sekce v Gottwaldově Janovský a Burda.Po reorganizaci byli pak členové krajské sekce v Ostravě Janovský a Mucha. Pokud se nacházeli obětaví pracovníci je to znát i na výkonnost jednotlivých družstev.Výrazných úspěchů bylo dosaženo v  soutěži Novinářský kalamář,kde se družstvo žáků pod vedením Tondy Muchy probojovalo až do krajského kola,dále pod vedením Miloše Janovského do soutěže o krajského přeborníka.Již v tehdejší době bylo nevýhodou malé vesnické jednoty že chlapci po skončení základní školy odchází do učení a domů dojíždějí jen na neděli.Přechod do dorosteneckých družstev byl tedy velmi obtížný.

V polovině 70 – tých let hraje družstvo mužů v oblastním přeboru pokračuje se v tradici Uličních turnajů,turnaje mužů a dorostenců. O žáky se v té době starají Kocián Jiří a později Spáčil Jaroslav.

V roce 1978 navázal oddíl házené družební styk s házenkáři Míšně a ještě v tomto roce naše mužstvo navštívilo NDR a sehrálo přátelská mezinárodní utkání. Družební styk pokračoval v dalších letech střídavě v Míšni a Dřevohosticích.

V roce 1981 zaznamenalo úspěch družstvo dorostenců,které obsadilo ve sdruženém okresním přeboru 1.místo a bylo zařazeno do krajského přeboru. Družstvo mužů obsadilo v soutěži  4.místo.

Družstvo mužů hrálo v sestavě : Ondruška V.,Osecký J.,Mlčák J.,Janovský Miloš,Matýsek Jiří,Krčmář Pavel,Skýpala St.,Haubelt m.,Seidl k.,Spáčil p.,Dostál p.,Jakubál K.,Spáčil J.,Drápal R.,Němec R.Košár K.,Konečný Zd.,Polešák j.,Janovský P.,Sehnálek r.,Pešák l.,Hradil F.,ved.družstva byl Osecký Jaroslav.

3.jpg

Velmi tíživý problém oddílu házené zůstává udržení talentovaných hráčů v rodném oddíle. Takže i družstvo dorostenců,po nastoupení vojenské základní služby,je ze soutěže odhlášeno pro nedostatek hráčů.Výhodná zaměstnání nabízejí hráčům oddíly hrající vyšší soutěže.Z těchto důvodů odcházeli hráči do jiných oddílů jako např. Slezák do Dukly Praha a Karviné,Študent – Dukla Cheb a Hranice,Novák do Karviné Bakala do Sparty Praha Střelec Jar. Do Holešova Kučerka a Navrátil do Bystřice pod Hostýnem. I v ženské házené byla situace obdobná.Dorostenecké družstvo získalo pod  vedením Mikešky St. Dorosteneckého přeborníka kraje.Po přechodu do kategorie žen,pro nedostatek závodnic bylo družstvo rozpuštěno a děvčata zanechala závodní činnosti,až na Mirku Nesvadbovou,která přešla do Krnova a sní i Dana Kociánová.Do Gottwaldova pak přestoupila Mirka Nesvadbová,kde dosáhla vynikajících úspěchů a byla zařazena do národního družstva.

V 80 – tých letech hraje družstvo mužů ve sdruženém okresním přeboru,družstvo dorostu bylo r.1983 rozpuštěno a žáci hráli v okresním přeboru.V následujícím roce bylo vytvořeno družstvo ml.žáků.U družstva mužů se pomalu začínají projevovat generační problémy.Další problémy jsou s vedoucími družstev,protože bývalí hráči se do vedení mládeže nezapojují.V roce 1985 má oddíl 35 členů z toho 12 žáků.Činnosti jednatele zanechává dlouholetý jednatel Pešák Lubomír a vedení celého oddílu přebírá Jakubál Karel.Protože vykonávat funkci předsedy oddílu,jednatele a ještě aktivně hrát bylo neúnosné,stává se v následujících letech předsedou oddílu Tomčík Josef.V roce 1986 se rozpadlo družstvo žáků v důsledku malého počtu a trenérské činnosti zanechali i vedoucí Krčmář P. a Spáčil J.

V této době se nedaří práce s mládeží a i přes snahu zajistit vedoucí pro žáky,naráží se na nezájem rodičů i bývalých hráčů.Situace doznala zlepšení až ke konci 80 -tých let,kdy byla do soutěže přihlášena dvě žákovská družstva..V roce 1989 byl do funkce předsedy oddílu zvolen Janovský Petr, jednatelem zůstává Jakubál Karel. Dlouholetý družební styk s házenkáři Míšně byl ukončen v roce 1990 v důsledku špatné finanční situace v oddíle. V roce 1990 dochází v celé naší společnosti ke značným změnám,které se odrazili i v oblasti sportu.Jedná se zejména o oblast finančního zabezpečení chodu oddílu.Celý oddíl se přihlásil do nově vytvořeného Českého svazu házené.

Družstvo mužů po dobrých výkonech hraje od tohoto roku Krajský přebor II.tř.V roce 1991 přešla celá Tělovýchovná jednota do obce Sokolské a sní i oddíl házené. V rámci reorganizace byl vytvořen Oblastní svaz házené Morava-střed se sídlem v Olomouci.V žákovských soutěžích startují družstva starších a mladších žáků v divizní soutěži.Družstvo mužů bylo po reorganizaci zařazeno do Oblastního přeboru,z kterého po roce postoupilo do Divizní soutěže.

Družstvo mužů hrálo ve složení . Tomčík Josef,Slaný Jaroslav(Přerov),Spáčil Petr,Žoch Břetislav,Hrouzek Vladimír,Skácelík Petr(všichni Hranice),Janovský Petr Krapl Ivan,Košar Karel(Přerov),Spáčil Jaroslav,Osecký Jaroslav a Buchta Josef.. U mužů se projevily generační problémy a proto nastupují za naše družstvo i hráči z jiných oddílů.

4.jpg

Vzhledem k další reorganizaci postupuje družstvo do 3.ligy.Družstvo mužů ve své činnosti pokračuje až do soutěžního ročníku 1993/94,kdy v polovině soutěže odstoupilo pro nedostatek hráčů a ukončilo svou činnost. Ze soutěže pro nedostatek hráčů odstoupilo i družstvo mladšího dorostu,které vedli Matýsek Jiří a Jakubál Karel.V soutěži zůstává pouze družstvo starších žáků pod vedením Tomčíka Josefa.

                                          5.jpg

Oddíl házené od této doby má pouze jedno družstvo žáků které vede p.Tomčík Josef a o chod oddílu se starál p.Jakubál Karel.Všichni ostatní bývalí hráči ztratili o házenou zájem a nehodlali věnovat svůj volný čas mládeži.

V roce 1998 se podařilo zajistit vedoucí pro družstvo přípravky p.Seidla Karla,Skopala Bohuše a Tellingera Milana.

Od roku 1999 začalo hrát družstvo mladších žáků v mistrovské soutěži a dále hrálo v soutěži družstvo mladšího dorostu. V tomto roce oddíl házené oslavil 70.výročí založení české házené a 50.výročí založení mezinárodní házené.

Od soutěžního ročníku 2000/2001 se situace začíná zlepšovat a oddíl přihlásil do soutěží družstva ml.a st.žáků.Činnost opět zahájilo družstvo mužů, složené převážně z mladých hráčů.

V dalších letech již má oddíl stabilně 2 žákovská družstva a družstvo mužů. Předsedou oddílu je Janovský Petr a jednatelem Jakubál Karel.Mládeži se věnují Skopal B.,Tellinger Milan,Seidl Karel a družstvu mužů Krčmář Pavel  a Tomčík Josef.

6.jpg7.jpg

 

 

 

 

 

 

Oddíl se stará o mládež a každoročně zajišťuje sportovní soustředění v Rajnochovicích. Daří se pokračovat v dlouholeté tradici Uličních turnajů.

8.pngDružstvo mužů v r.2003

V roce 2003 bylo nutno přikročit k rekonstrukci stávajícího hřiště. Díky nadšení členů oddílu se podařilo zajistit finanční prostředky a díky brigádnickým hodinám bylo hřiště odvodněno a položen nový antukový povrch.

 

9.jpgstavba-hriste-2019.jpg

V roce 2004 bylo vytvořeno družstvo minižáků pod vedením Kreisela Josefa a oddíl má 3 mládežnická družstva a družstvo mužů. Žákovská družstva se účastní mnoha sokolských turnajů i mezinárodních jako je Prague Handball Cup.

V současné době má oddíl družstvo mladších žáků a družstvo mužů,které je složeno z bývalých žákovských družstev.O chod oddílu se starají předseda Janovský Petr,jednatel Jakubál Karel a o další zajištění Skopal Bohumír,Krčmář PavelSeidl Karel,Tellinger Milan,Kreisel Josef a Seidlová Marcela .

Oddíl přistoupil v letošním roce k rekonstrukci sklepních prostor,které jsou upraveny na šatny a z bývalých šaten je upravena klubovna.

Činnost oddílu házené od počátku až po současnost nebyla přerušena a oddíl házené je nejstarším oddílem T.J.Sokol Dřevohostice. Bohužel dnešní doba nepřeje sportům na vesnicích a malým oddílům. Chybí finanční prostředky a hlavně dobrovolníci,kteří na úkor svého volného času a zdarma se věnují mládeži.

Doufejme,že se z řad mladých najdou další obětavci,kteří budou pokračovat v házenkářské tradici a tento sport v naší jednotě nezanikne.

Sepsal Mgr.Jakubál Karel